tiistai 6. marraskuuta 2012

Inspiroivia tanssijoita - Ivan Vasiliev

Muutama vuosi sitten näin ensimmäisiä videoita Ivan Vasilievista. Ja mykistyin. Mitkä hypyt, mitkä piruetit, mikä stage presence. Ja Vasilievilla oli tällöin ikää alle 20 vuotta.
Kuka Ivan Vasiliev?

Ivan Vasiliev (s. 1989) opiskeli balettia Ukarainassa ja Valko-Venäjällä ja valmistui v.2006 Valko-Venäjän valtiollisesta koreaografiakoulusta Minskistä. Opiskeluaikoinaan Ivan osallistui melko ahkerasti eri balettikilpailuihin ja varsin menestyksekkäästi, saavuttaen kultamitalin mm. Moskovan kansainvälisessä balettikilpailussa v.2005 ja Grand Prix-voiton Varnan kansainvälisessä balettikilpailussa v. 2006. Lisäksi Vasiliev tanssi Valko-Venäjän kansallisbaletissa Don Quijoten Basilion ja Le Corsairen roolit ollessaan vielä balettikoulussa - melkoinen luotto nuoreen mieheen.

Mutta ei turhaan, sillä Ivanin taidot oli pistetty merkille aivan balettimaailman huipulla - sekä Bolshoin että Mariinskin seurueet kilpailivat Ivanin saamisesta riveihinsä. Bolshoi veti kisassa pidemmän korren. On puhuttu, että Bolshoin oli PAKKO saada nouseva supertähti Ivan, jotta viimeiset vuodet ehkä hieman Mariinskin varjossa seisonut seurue saisi uutta nostetta. Bolshoin tuoreelle naistähdelle Natalia Osipovalle oli lisäksi saatava partneriksi yhtä valovoimainen miestanssija.

Ivan liittyi Bolshoin seurueeseen v. 2006 tittelillä "soloist" ja tanssi ensimmäisenä Bolshoi-roolinaan Don Quijoten Basilion roolin. Kitrinä tanssi useimmiten Natalia Osipova.  Nataliaa ja Ivanina pidettiin loistavana parina, molemmat olivat teknisesti virtuoosimaisia ja molempien tavaramerkkinä olivat korkeat ja räjähtävät hypyt.

Alla Ivanin ja Natalian Don Quijote Coda v. 2008. TJEU."Next Baryshnikov" tai "Rocket Man" ovat Ivaniin usein liitettyjä kommentteja. Baryshnikoviin vertailu on luonnollista, ovathan molemmat tanssijat tekniikaltaan virtuoosimaisia, upeita hyppääjiä ja pyörijöitä. Ivan on kuitenkin Mihailia paljon lyhyempi ja rotevampi, eikä ehkä niin perinteinen lyyrinen balettitanssija. Joka tapauksessa Ivan on aivan uskomaton esiintyjä, jolla on käsittämätön kyky eläytyä rooliinsa ja ottaa yleisö hyppysiinsä.

Ivan paljon kehutuista hypyistään: "When I was a boy, I didn’t have an incred­ibly big jump. I didn’t think about it. When I came to the Bolshoi, I thought my best piece is the pirou­ettes. I do many pirou­ettes — 10, 11, 21. I do 21 pirou­ettes one time in my life. I’m so happy! Then I try jump­ing, and every­one says it’s so good. But my pirouettes!”

Don Quijoten jälkeen Ivan on tanssinut Bolshoissa pääosat mm. baleteissa Spartacus, Flames of Paris, La Fille Mal Gardee, Bajadeeri, Pähkinänsärkijä, muun muassa. Ivan on tanssinut myös moderneissa teoksissa, kuten Christopher Wheeldonin "Misericordes" teoksessa. Ivan ylennettiin principaliksi v.2010.

Paitsi lavalla niin myös yksityiselämässä Ivan ja Natalia ovat tätä nykyä pari. Kaksikko meni kihloihin v.2011. Ah, niin ihanaa :)Vuonna 2011 Ivan ja Natalia shokeerasivat erityisesti venäläistä balettimaailmaa ilmoittamalla, että he jättävät Bolshoin ja siirtyvät tanssimaan Pietarin Mikhailovsky-teatteriin. Ivan selitti siirtoa suuremmalla taiteellisella vapaudella: “We are making progress, we want to move on, move forward, but it's very difficult to change our line of roles at the Bolshoi, where we once shone so brightly. We don't want to lock ourselves into two or three so-called 'signature roles', we want to dance more, especially new choreography.”

Syksyllä 2012 American Ballet Theater ilmoitti kiinnittäneensä Vasilievin principaliksi kaudelle 2012-2013. Osipova oli jo aiemmin tanssinut ABT:lle guest starina.

Ivanin tarina siis jatkuu rapakon toisella puolen ja toivottavasti jatkuu vielä pitkään. Olen kerran nähnyt Ivanin lavalla ja mies on aivan huikea. Sitä bravuran määrää, koko ajan teki mieli hurrata :) Jos teillä joskus on mahdollisuus nähdä Ivan lavalla, niin suosittelen lämpimästi. Siihen asti voitte ihastella Ivania Youtubesta, näistä videoista on hyvä aloittaa :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti