torstai 4. marraskuuta 2010

Balettiopettajista

Eilen tuli taas mieleen, miten huikean erilaisia tanssinopettajat voivatkaan keskenään olla. Yksi ja sama laji, esimerkiksi baletti ja NIIN eri tyyli opettaa...Tilausta on varmastikin monelle eri opetustyylille, sillä ainahan se menee niin, että toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä :)

Esim. New Yorkin Alvin Ailey Schoolissa opettavan Kat Wildishin balettitunneilla on mm. tehty käsinseisontaa :D. Kyllä, tankoa apuna käyttäen. Meinasin räjähtää nauruun ekalla kerralla, mutta tää on Katin tunnilla ihan vakioelementti.Jos puhutaan siitä, että mistä en pidä...Inhoan sitä, jos kaikki tankosarjat on sellaisia, että tanduet ja jetet tehdään "tuli perseen alla" tahdilla, mä preferoin mieluummin vähän hitaampaa tahtia - liikkeen huolellisuus lisääntyy  x10! Nopeillekin sarjoille on toki paikkansa, mutta on sellaisia opettajia, joilla ehkä adagiota lukuunottamatta kaikki liike on pientä ja nopeaa. Esim. Tanssiopistolla Emma on juuri tällainen opettaja. Emmahan on aivan ihana, suloinen ihminen ja jaksaa korjata väsymättömästi, mutta Emman tunnit ei vaan ole mua varten - en koskaan totu Emman omalaatuiseen musiikinkäyttöön enkä pidä siitä, että kaikki tangon "pienet jalat" pitää tehdä hirveällä nopeudella. Varsinkin aloittelijoiden/ keskitason tunneilla tanduet ja jetet pitäisi tehdä tekniikkaa painottaen - nopeuden tulisi olla toissijainen juttu.

Mistä mä sitten pidän...Mä olen aina tykännyt pitkistä sarjoista, joissa on selkeä rakenne ja musiikin käyttö. En hirveesti fanita sitä, että sarja on tosi lyhyt, ja sitten saman musiikin aikana se tehdään kaksi kertaa. Tulee sellainen tunne, että opettajaa on laiskottanut..Jenkeissä tää toistaminen on varsinkin tankosarjoissa TODELLA YLEISTÄ. Balettitunnit Jenkeissä ovat muutenkin erikoisia siinä mielessä, että tanko on melko helppo vaikeillakin tuntitasoilla, mutta keskilattia taas suhteessa PALJON vaikeampi. En ole koskaan oikein tajunnut tota yhdistelmää, siinä mielessä Suomen balettitunnit ovat parempia, koska ne edustavat alusta loppuun samaa tasoa.

Pidän live-säestyksestä tunneilla (kukapa ei...), ja toiveissa olis, että Suomessakin olisi ns. harrastelijatunneilla säestäjä ainakin ylimmällä tuntitasolla, vaikka vain pari kertaa viikossa.

Mun suosikkiopettaja Suomessa on HTO:n Jane Spackman. Janen opetusmetodiikka, musiikin käyttö, sarjat, liikekieli - kaikki on mulle perfect. Toinen aivan ihana opettaja on Noora Kuurne. Noora ei vielä edes ole valmis tanssinopettaja (pian tosin on), mutta Nooran perinpohjaisuus, todella tarkat korjaukset ja mielenkiintoiset sarjat ovat jotain aivan mahtavaa :) Noora on tuuraillut HTO:lla lähinnä kesälomien aikaan.

Mistä te tykkäätte balettitunnilla? Mikä opettajissa ärsyttää? Suosikkeja, inhokkeja?
Kuva lainattu täältä

2 kommenttia:

  1. Kiva blogi sulla! Olisiko tietoa, onko Janella lapsia, ja jos on, niin minkänimisiä? :-) Luulen törmänneeni yhteen heistä, ja rupesi vain kiinnostamaan. Melko vanha julkaisu, toivottavasti huomaat!

    VastaaPoista
  2. Moikka Iida! Sorry, vasta nyt huomasin tän! Janella on lapsia, mun tietääkseni kolme. Sen tytär on ainakin tanssinut balettia, HTO:n EK:lla, mutta en tiedä tanssiiko enää.

    VastaaPoista