torstai 25. lokakuuta 2012

Paquita Season is on

Tällä hetkellä teemme näytöksiin Paquita-baletin muutamia pätkiä.Paquita ei ehkä ole baleteista niitä tunnetuimpia suuren yleisön keskuudessa, verrattuna vaikkapa Joutsenlampeen tai Giselleen. Paquita on kuitenkin hyvin omanlaisensa baletti, jolla on perinteet jo 1850-luvulla.

Paquitan koreografia tehtiin ensin Paris Opera Balletille, mutta kuuluisampi baletista tuli pari vuosikymmentä myöhemmin, jolloin Paquita esitettiin ensi kertaa Venäjällä. Balettikoreografina toimi tällöin kuuluisa Marius Petipa, joka myös lisäsi balettiin uusia osia, joista kuuluisin lienee ehdottomasti Paquita Grand Pas Classique.

Paquita-baletille tunnusomaista on masurkka-tahti, joka ei tunnu lähtevän päästä kulumallakaan (ainakaan allekirjoittaneen) :) Baletissa käytetään hyvin paljon käsiä vyötäröllä (masurkan tyyliin). Lisäksi Paquitalle ovat tunnusomaisia hyppelyt ja isot kuorokohtaukset.

Viime kaudella teimme Paquitasta pätkät 0:00-4:10, 15:20-16:46 ja 18:20-19:00. Paris Opera Balletin versio erosi muutamassa kohdassa, mm. pienemmän esiintymislavamme myötä oli pakko tehdä muutamia soveltavia ratkaisuja.

Tänä vuonna teemme Paquitasta (linkki koko balettiin) osat 1:25:55-1:28:40 ja 31:15-32:45. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä ja niin, että tuo pas de trois on muutettu sopimaan 12 hengelle :) Kuulostaa erikoiselta, mutta koreografia on oikein toimiva :)

Oma Paquita-esityksemme on vielä melko lailla vaiheessa, mutta onneksi joulunäytöksiin on vielä hetki aikaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti