keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Tukilajina bikram-jooga

Moni tanssia harrastava treenaa myös tukilajeja, pilatesta, joogaa etc. Itsellänihän lajeja on muitakin eikä osa niistä tue tanssiharrastustani pätkääkään, mutta se on toinen juttu se :)

Pyrin itse tekemään jonkin verran kehonhuoltoa mm. pilateksen ja itse kehittelemäni kehonhuoltotekniikan muodossa. Voin jossain vaiheessa kertoa tästä omasta kehonhuoltometodistani lisää, mutta sanottakoon nyt tässä vaiheessa, että se sisältää itse parhaiksi kokemiani harjoitteita mm. pilateksesta, astanga-joogasta, alexander-tekniikasta, baletin lattiatanko-tekniikoista ym., yhdistettynä venyttely-liikkeisiin.

Uusvanha tukilajini on bikram-jooga, joka on siis alkuperäinen hot jooga. Olen tehnyt bikramia epäsäännöllisen säännöllisesti jo muutamia vuosia, mutta olen yrittänyt taas ottaa bikramin säännölliseksi huoltotunniksi treeniohjelmaani.

Bikram-tunti muodostuu 26 asennon ja kahden hengitysharjoituksen sarjasta(kokonaiskesto n. 90 min), joka tehdään +38-39-asteisessa huoneessa, jonka ilmankosteus on n. 40%. Olosuhteet siis jäljittelevät joogan alkuperäisiä syntyolosuhteita Intiassa. Bikram-jooga on hatha-joogan sukua, eli tunnilla ei tehdä aurinkotervehdys-sarjaa eikä muitakaan astanga-joogalle tyypillisiä liikesarjoja.

Hatha-joogan sukuisena bikram-sarja on hidasliikkeinen (ei nykivä) joten loukkaantumisen vaara (esim. lihasten ja nivelien revähtäminen) on pieni. 90 minuutin aikana käydään läpi koko vartalo. Jooga-salin lämpö auttaa venymistä, jolloin saadaan suurempi joustavauus nivelissä, lihaksissa ja jänteissä.Lämmön ansiosta kehon hiussuonet laajenevat, hapettaen paremmin solukon, kudokset ja lihakset, ja auttaa poistamaan kuona-aineita kehosta. Bikram-jooga auttaa erityisesti hidastamaan sidekudoksien vanhenemisprosessia, joka alkaa jo 20 ikävuoden jälkeen!

Voisin tässä samalla vielä tarkentaa, että bikram ei suinkaan ole sama kuin monet muut hot jooga-paikat, joissa tehtävä jooga ei siis ole bikramia nähnytkään. Bikram on nimenomaan tämä 26 liikkeen + 2 hengitysharjoituksen kokonaisuus, joka on aina sama. Ei sinnepäin ja soveltaen, niin kuin lähes kaikissa muissa hot jooga-paikoissa. Toinen tärkeä ero oikean bikram-joogan ja monien muiden hot jooga-paikkojen välillä on ilmankosteusaste. Suurimmassa osassa hot jooga-paikoissa sali on ainoastaan lämmin, ei oikeastaan kostea. Ilmankosteus on kuitenkin tärkeä asia alkuperäisessä bikramissa, joka siis olosuhteiltaan jäljittelee kuuman (ja kostean) Intian olosuhteita. Kaikki hot jooga ei siis suinkaan ole bikramia, vaan hot joogaa on monenlaista, joista bikram on nimenomaan se sertifioitu ja perinteisin.


Voimistelu- ja balettitaustaisena en oikeastaan hae bikramista lisää notkeutta, vaan muita hyötyjä, kuten hiusverisuonten parempaa toimintaa, sidekudoksien vanhenemisen hidastumista ja "myrkkyjen" poistumista kehosta hikoilun kautta. Muita bikramin hyötyjä on listattu mm. täällä.

Bikram-tunnilla hikoillaan runsaasti, aivan turha laittaa mitään meikkiä tai kampausta - 90 minuutin jälkeen on aivan uitettu koira :) Runsaan hikoilun vuoksi käytän tunnilla vain vatsan paljastavaa urheilutoppia ja pienen pieniä tanssisortseja, en mitenkään pystyisi käyttämään esim. pitkiä trikoita, niin kuuma tunnilla tulee. Bikramissa miehet ovat yleensä paidatta, eli paljasta pintaa näkyy kummallakin sukupuolella :) Tunti on raskas, mutta sen jälkeen on todella hyvä olo. Käyn yleensä bikramissa sunnuntaisin ja se palauttaa mahtavasti raskaan treeniviikon jälkeen.

Helsingissä aitoa bikramia voi treenata aivan ydinkeskustassa, eli täällä. Uuden oppilaan tarjous on 2 tuntia 20 eurolla, ei paha! Ei kun kokeilemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti